Enige jaren geleden ontdekte ik tijdens een strandwandeling dat in een grote groep scholeksters er een aantal waren voorzien van gekleurde ringen. Met mijn verrekijker kon ik bij een paar vogels de ringen op hun poten aflezen, gekleurde ringen met verschillende letters en cijfers. Thuisgekomen bracht een korte zoektocht op internet mij al snel op een website https://submit.cr-birding.org
Daar werd uitvoerig een scholeksteronderzoek beschreven. Strekking van dat verhaal: “Het gaat slecht met de scholekster in Nederland en we willen graag weten waardoor”. Beetje vreemd vond ik, immers Ameland barst van de scholeksters… Maar na de bestudering van een kaartje van Nederland bleek dat de Wadden eilanden een uitzondering zijn op het grootste gedeelte van Nederland, daar worden ze zeldzaam…
Op de volgende strandwandeling ging de telelens mee en fotografeerde ik verschillende scholeksters met ringen. Immers met een de gewone verrelijker moet je goed je best doen en door een paar foto’s van één scholekster te nemen kun je thuis achter je laptop, vrij snel de ringen combinatie aflezen. Vaak blijkt er dan ook nog wel één foto tussen te zitten die zowel scherp is en waarop je direct alle ringen goed kunt aflezen. En die foto kun je later weer invoeren in de database van Color Ring Birding Submit Welkom bij CR-birding Submit (cr-birding.org) de opvolger van Wadertrack.
Op internet kun je namelijk in een software programma, een soort database op de bovengenoemde website de vogels/ ringen invoeren. Het fascinerende daarvan is dat je daarna ook direct een beeld krijgt van de geschiedenis van deze scholekster. Wanneer geringd, de leeftijd, hoe vaak en waar waargenomen, etc, etc. Op één of andere manier toch een intrigerende bezigheid! Tegenwoordig gaat dus op iedere strandwandeling, fietstochtje langs de zeedijk, wandeling door de natuur ed de camera met telelens mee. Leuke manier om vogels te spotten en dan specifiek de scholeksters. En bovenal, door de ringen in te voeren help je het onderzoek en natuurlijk het wel en wee van de scholeksters. Tenslotte verdwijnt er al genoeg natuur…
Dus als u de volgende keer… let dan eens op de ringen, noteer of fotografeer ze en voer ze in het systeem. De onderzoekers en de scholeksters zijn u dankbaar.
Wilt u meer weten? Onderstaande links geven een schat aan informatie, zowel over het onderzoek als wel over het wel en wee van de scholekster. Een drukke en markante vogel met prachtige kleuren, een bijzondere snavel, typisch scholekster gedrag en brengt een onmiskenbaar lawaai voort….
Welkom bij CR-birding Submit (cr-birding.org)
https://www.chirpscholekster.nl
Dat ook scholeksters het slachtoffer kunnen zijn van zwerfafval illustreert bijgevoegde foto. Deze scholekster is verstrikt geraakt in een simpel stukje touw. Foerageren zal moeilijk gaan. Het touwtje heeft zijn gruwelijke werk gedaan.